Kako pravilno izmeriti reduktor za bager?

Iako većina reduktora ima odgovarajuće oznake koje odgovaraju određenom modelu bagera, najbolje je da izmerite svoj reduktor koji koristite i date parametre svom prodavcu. Na ovaj način ćete biti sigurni da će reduktor koji kupite savršeno odgovarati. Nažalost, klijenti često imaju problema sa merenjem reduktora – zato vam predstavljamo ovaj kratki vodič o tome kako da izmerite putni motor.

Zašto je pravilno merenje reduktora neophodno?

Odabir reduktora (kompletan pogon sa hidromotorom) zahteva veliku preciznost – čak i samo nekoliko milimetara može uticati na rad mašine ili čak izazvati ozbiljna oštećenja. Naša kompanija je specijalizovana za prodaju kompletnih reduktora za bagere guseničare. Uz pomoć naših stručnjaka lako ćete pronaći reduktor koji se neće razlikovati od originala.
 

Informacije koje nam trebate poslati

 
Osnovna informacija je, naravno, serijski broj vaše mašine. Da biste bili sigurni da ste izabrali pravi uređaj, takođe su potrebni izmereni:
 
Unutrašnji i spoljašnji prečnici reduktora (videti na slici na početku teksta);
Broj creva kod hidromotora;
Broj otvora za šrafove za fiksiranje hidromotora u ramu mašine i prečnik koraka (mera B);
Unutrašnji prečnik glavnog otvora u ramu mašine (mera C);
Broj rupa za vijke za pričvršćivanje pogonskog točka i prečnik koraka (mera E);
Unutrašnji prečnik pogonskog točka (mera D).
Pored ovih bitnih informacija, takođe je korisno proveriti broj/veličinu zubaca zupčanika.
 
 
 

Pravilno merenje rupa pričvršćivanje

Merenje rupa u okviru mašine je jednostavno kada je reduktor rastavljen. Da biste to postigli, trebalo bi da otvorite poklopac hidromotora, odvojite hidraulična creva i odvrnete šrafove. Razmak između šrafova u okviru mašine može da varira. Ako je razmak jednak, jednostavno recite koliko ima rupa. Kada je razmak neujednačen, napravite fotografiju koja prikazuje sve rupe i obavestite prodavca o tome.
Nakon rastavljanja reduktora, merenje B i C je praktično bez napora – sve što vam treba je običan metar. Takođe bi trebalo da izmerite rupe za pričvršćivanje i date tu informaciju prodavcu.
 

Merenje prenosa motora

Treba primetiti da slika 1 i dodatne slike 2 i 3 prikazuju iste mere B, C i D, E. Jedina razlika je u načinu merenja.
 
Mnogo je lakše i preciznije preduzeti ove mere kada su reduktor i pogonska zvezda rastavljeni.
 
Slika 2 pokazuje koliko lako (sa običnim metrom) možete uzeti mere B i C.
 
Analogno, sl. 3 pokazuje isto za D i E.
 
Merenje A, prikazano na sl. 1, takođe je lakše dobiti kada je reduktor rastavljen.
 
Da biste dobili mere B i C, trebalo bi da skinete poklopac hidromotora, na unutrašnjoj strani staze.
 
D i E treba meriti spolja.
 
Ako nemate šubler, možete uzeti spoljni prečnik poklopca krajnjeg pogona, mera F. To je prateća mera, koja će smanjiti rizik od izbora pogrešnog reduktora.
 
Takođe je važno navesti broj rupa za šrafove za pričvršćivanje hidromotora na ram mašine i zavrtnje sa pogonskom zvezdom.
 
Da biste bili potpuno sigurni da ćete dobiti odgovarajući reduktor, dobra je ideja da proverite mere vašeg reduktora kako smo opisali i date specifikacije prodavcu. Zahvaljujući tome, bićete sigurni da će i unutrašnji i spoljašnji prečnik reduktora odgovarati vašem bageru. Proces merenja ne traje dugo i nadamo se da smo Vam ovim uputstvom olakšali merenje pre poručivanja.

Zabranjeno kopiranje tekstova!