Kako odabrati gumene gusenice

Gumene gusenice se mahom koriste na raznim gradjevinskim mašinama kao što su mini bageri, bušaće garniture, mašinama za nabijanje talpi I ostalim mašinama težine od 0,5t do 15 tona. Mašine na gumenim gusenicama imaju bolju pokretljivost nego pneumatske gume po neravnom terenu.Gumene gusenice su teže od gume i bolje prijanjaju tlu,  te ne mogu biti probušene .

Verovatnoća da će se zaglaviti u mekanom tlu, snegu  ili blatu je manja jer se težina vozila raspodjeljuje preko veće površine koja je rasporedjena po tlu po kojem se mašina kreće. Osim toga, što je veća kontaktna površina,  to omogućuje znatno bolju trakciju koja rezultira u mnogo boljem kretanju vaše mašine.

Da bi se iskoristio maksimalni potencijal mašine, neophodan je odabir odgovarajuće gumene gusenice za vaš mini bager.

Svaka mašina u skladu sa svojom šasijom nosi odgovarajuću dimenziju gumene gusenice koja se sastoji iz 3 elementa:

PRIMER: CAT 303,5 – dimenzija gusenice 300x52,5x90W

  • Širina gusenice
  • Korak gusenice (rastojanje od sredine do sredine unutrašnjih zuba u mm)
  • Broj članova gusenice (broj zuba u unutrašnjem delu gusenice)

Prilikom kupovine gumenih gusenica potrebno je obratiti pažnju na odredjene detalje, kako bi bili sigurni da nova gusenica odgovara vašoj radnoj mašini.

Svaki mini bager nosi samo jednu dimenziju gusenice koja mu odgovara, dok  u nekim slučajevima postoji mogućnost da mašina ima I zamensku dimenziju. Dimenija je utisnuta na unutrašnjem delu gusenice, a ukoliko to nije slučaj, potrebno je izmeriti gusenicu na način koji je opisan na slici I primeru iznad.

Prilikom kupovine takodje je potrebno obratiti pažnju na sledeće stvari koje se razlikuju od proizvodjača do proizvodjača, a od njih zavisi I cena gusenice:

  • Težina gusenice
  • Debljina profila gusenice – gusenice sa debljimm profilom su teže a samim tim I skuplje
  • % gume
  • Garantni rok koji daje prodavac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *