Kako održavati građevinske mašine

Saveti za održavanje građevinskih mašina

Teške mašine mogu biti jedna od najskupljih investicija za izvodjače gradjevinskih radova , pa je pravilno održavanje takve opreme od vitalnog značaja za osiguravanje maksimalnog povrata ulaganja – a da ne pominjemo činjenicu da dodatna briga povećava i proizvodnju i profit na pojedinačnim građevinskim poslovima. Uostalom, ako vam se pokvari teška oprema, to može zaustaviti ili značajno odložiti rad na celom gradilištu, što bi potencijalno koštalo vašu firmu u hiljadama ili čak stotinama hiljada eura. Uspostavljanje redovnog rasporeda održavanja za vašu tešku građevinsku opremu jednostavan je način zaštite vaše investicije i izbegavanja skupih kvarova. Razvojem i sprovođenjem rutine preventivnog održavanja ne samo da možete produžiti životni vek svoje opreme, već i uštedeti vreme i novac. Takodje, jako je bitno prilikom održavanja koristiti adekvatne I kvalitetne rezervne delove koji odgovaraju mašinama po specifikaciji proizvodjača, kao I njihovu zamenu  na propisan način.

  • Sprovođenje rutine održavanja:

Prvi korak u pravilnog održavanja  vaših gradjevinskih mašina( bagera, utovarivača, mini bagera, kombinirki, finišera, grejdera, valjaka itd..) – i možda najvažniji korak – je uspostavljanje redovne rutine za pregled i održavanje opreme. Svaku opremu treba svakodnevno proveravati kako bi se pazilo na probleme poput nivoa tečnosti, pravilnog naduvavanja pneumatika, curenja u vodovima tečnosti i / ili labavih, ispucalih ili nedostajućih zuba na reznim ivicama priključaka. Redovne potrebe održavanja, kao što su zamena ulja ili nove kočnice, treba izvršiti u skladu sa specifikacijama proizvođača. Međutim, ako je vaša oprema izložena posebno teškim uslovima rada, tada ćete želeti da prilagodite i preporuke proizvođača u skladu s tim. Na primer, u području sa puno prašine možda će biti potrebno češće menjati vazdušne filtere.

  • Sledite preporuke proizvodjača.

Održavanje teške građevinske opreme zahteva više od pukog pridržavanja rasporeda održavanja proizvođača. Pravilna briga o vašoj opremi dok je u upotrebi takođe je kritično važna za izbegavanje kvara mašine. Jedan od načina na koji možete smanjiti rizik od kvarova je sledenje uputstava proizvođača kada je reč o načinu korišćenja opreme. Svaki komad teške građevinske opreme dizajniran je sa određenim zadatkom na umu i za upotrebu sa određenim dodacima i delovima. Kada operateri koriste opremu za poslove za koje nisu predviđeni, popravljaju ih neodgovarajućim delovima ili koriste priključke koji se ne uklapaju pravilno, rizikuju da izazovu kvar mašine.

  • Pridržavanje preporuka proizvođača

za način na koji opremu treba koristiti i popraviti – uključujući i delove koje treba kupiti – je važna komponenta održavanja vaše flote. Treba napomenuti da su takođe proizvedene određene mašine za podizanje i nošenje određene količine tereta, a operateri treba da budu svesni takvih ograničenja. Prekoračenje specifikacija performansi i ograničenja određenog dela opreme može ugroziti njenu efikasnost i delotvornost i na kraju može dovesti do kvara koji može ugroziti radnike. Nepoštovanje ograničenja težine za opterećenja, nagibe za tranzite i druge specifikacije mogu doprineti kako mehaničkim problemima, tako i bezbednosnim problemima.

  • Obuka zaposlenih za pravilno rukovanje mašinom

Pravilno obučeni rukovalac može da napravi značajnu razliku u dugotrajnosti određene mašine. Dobro obučeni operater prouzrokovaće manje habanja opreme, jer će  razumeti mogućnosti i ograničenja mašine, a istovremeno se odmah pozabaviti problemima održavanja. Dobar program obuke za rukovaoca teškom opremom treba da uključuje pregled uputstva za rukovanje određenim delom opreme, demonstraciju sistema i kontrola, pregled rutine preventivnog održavanja mašine i ispitivanje kako bi se osiguralo da rukovalac stekao prave veštine i znanja. Za neku opremu će možda biti potrebni posebni sertifikati pre početka rada.

  • Skladištenje opreme

Poslednji deo slagalice za održavanje uključuje osiguranje da je vaša teška građevinska oprema uskladištena na sigurnom i suvom mestu kako bi je zaštitila od uticaja spoljašnjih elemenata. Pravilnim skladištenjem opreme smanjićete rizik od rđe, korozije i druge degradacije. Postavljanje rasporeda održavanja za vašu tešku građevinsku opremu je pametan način da započnete produžavanje veka trajanja mašina i sprečite skupa kašnjenja na vašim radnim mestima. Sledeći ove savete, dobavljač može da sastavi čvrst plan preventivnog održavanja i poveća produktivnost i efikasnost mašina.

2 Responses

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *