• Bulevar Mihajla Pupina 10i, lokal 8, nisko prizemlje Yu biznis centar 11070 Novi Beograd

Kako održavati građevinske mašine

Saveti za održavanje građevinskih mašina

Teške mašine mogu biti jedna od najskupljih investicija za izvodjače gradjevinskih radova , pa je pravilno održavanje takve opreme od vitalnog značaja za osiguravanje maksimalnog povrata ulaganja – a da ne pominjemo činjenicu da dodatna briga povećava i proizvodnju i profit na pojedinačnim građevinskim poslovima. Uostalom, ako vam se pokvari teška oprema, to može zaustaviti ili značajno odložiti rad na celom gradilištu, što bi potencijalno koštalo vašu firmu u hiljadama ili čak stotinama hiljada eura. Uspostavljanje redovnog rasporeda održavanja za vašu tešku građevinsku opremu jednostavan je način zaštite vaše investicije i izbegavanja skupih kvarova. Razvojem i sprovođenjem rutine preventivnog održavanja ne samo da možete produžiti životni vek svoje opreme, već i uštedeti vreme i novac. Takodje, jako je bitno prilikom održavanja koristiti adekvatne I kvalitetne rezervne delove koji odgovaraju mašinama po specifikaciji proizvodjača, kao I njihovu zamenu  na propisan način.

  • Sprovođenje rutine održavanja:

Prvi korak u pravilnog održavanja  vaših gradjevinskih mašina( bagera, utovarivača, mini bagera, kombinirki, finišera, grejdera, valjaka itd..) – i možda najvažniji korak – je uspostavljanje redovne rutine za pregled i održavanje opreme. Svaku opremu treba svakodnevno proveravati kako bi se pazilo na probleme poput nivoa tečnosti, pravilnog naduvavanja pneumatika, curenja u vodovima tečnosti i / ili labavih, ispucalih ili nedostajućih zuba na reznim ivicama priključaka. Redovne potrebe održavanja, kao što su zamena ulja ili nove kočnice, treba izvršiti u skladu sa specifikacijama proizvođača. Međutim, ako je vaša oprema izložena posebno teškim uslovima rada, tada ćete želeti da prilagodite i preporuke proizvođača u skladu s tim. Na primer, u području sa puno prašine možda će biti potrebno češće menjati vazdušne filtere.

  • Sledite preporuke proizvodjača.

Održavanje teške građevinske opreme zahteva više od pukog pridržavanja rasporeda održavanja proizvođača. Pravilna briga o vašoj opremi dok je u upotrebi takođe je kritično važna za izbegavanje kvara mašine. Jedan od načina na koji možete smanjiti rizik od kvarova je sledenje uputstava proizvođača kada je reč o načinu korišćenja opreme. Svaki komad teške građevinske opreme dizajniran je sa određenim zadatkom na umu i za upotrebu sa određenim dodacima i delovima. Kada operateri koriste opremu za poslove za koje nisu predviđeni, popravljaju ih neodgovarajućim delovima ili koriste priključke koji se ne uklapaju pravilno, rizikuju da izazovu kvar mašine.

  • Pridržavanje preporuka proizvođača

za način na koji opremu treba koristiti i popraviti – uključujući i delove koje treba kupiti – je važna komponenta održavanja vaše flote. Treba napomenuti da su takođe proizvedene određene mašine za podizanje i nošenje određene količine tereta, a operateri treba da budu svesni takvih ograničenja. Prekoračenje specifikacija performansi i ograničenja određenog dela opreme može ugroziti njenu efikasnost i delotvornost i na kraju može dovesti do kvara koji može ugroziti radnike. Nepoštovanje ograničenja težine za opterećenja, nagibe za tranzite i druge specifikacije mogu doprineti kako mehaničkim problemima, tako i bezbednosnim problemima.

  • Obuka zaposlenih za pravilno rukovanje mašinom

Pravilno obučeni rukovalac može da napravi značajnu razliku u dugotrajnosti određene mašine. Dobro obučeni operater prouzrokovaće manje habanja opreme, jer će  razumeti mogućnosti i ograničenja mašine, a istovremeno se odmah pozabaviti problemima održavanja. Dobar program obuke za rukovaoca teškom opremom treba da uključuje pregled uputstva za rukovanje određenim delom opreme, demonstraciju sistema i kontrola, pregled rutine preventivnog održavanja mašine i ispitivanje kako bi se osiguralo da rukovalac stekao prave veštine i znanja. Za neku opremu će možda biti potrebni posebni sertifikati pre početka rada.

  • Skladištenje opreme

Poslednji deo slagalice za održavanje uključuje osiguranje da je vaša teška građevinska oprema uskladištena na sigurnom i suvom mestu kako bi je zaštitila od uticaja spoljašnjih elemenata. Pravilnim skladištenjem opreme smanjićete rizik od rđe, korozije i druge degradacije. Postavljanje rasporeda održavanja za vašu tešku građevinsku opremu je pametan način da započnete produžavanje veka trajanja mašina i sprečite skupa kašnjenja na vašim radnim mestima. Sledeći ove savete, dobavljač može da sastavi čvrst plan preventivnog održavanja i poveća produktivnost i efikasnost mašina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *